Ohnivé vepřové vindaloo

A pokračujeme ve slíbených receptech indické kuchyně. Tentokrát se jedná o typický recept z Goa, kde byla indická kuchyně silně ovlivněná portugalskými vlivy. Vindaloo je jedno z těch nejtypičtějších jídel. Pokud ale nemáte rádi pálivá jídla, rovnou na něj zapomeňte :-). Nebudeme používat žádné kupované směsi koření nebo už hotové pasty, směs si sami namícháme.


Ingredience (4 osoby):
  • 1 kg vepřového masa (ideálně krkovice vcelku bez kosti)
  • 2 velké cibule
  • sůl k dochucení
  • 15 kašmírských chilli (vysušené chilli papričky syté tmavě červené barvy)
  • 4-6 stroužků česneku
  • 2,5cm nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička skořice
  • 6 kuliček pepře
  • 6 hřebíčků
  • vinný ocet - 2-3 lžíce
Postup (1.den):
  • Vepřové maso nakrájejte na kostky a osušte od přebytečné vody a osolte
  • Nahrubo nasekejte chilli a v mixéru jej nasekejte až skoro na prášek (já na to používám nástavec na svém mixéru, který se používá jako mlýnek)
  • K chilli přidejte veškeré ostatní koření a 2-3 lžíce octa. Musí vzniknout hustá pasta. Pokud bude moc hustá, můžete přidat trochu vody
  • Pastou potřete maso, pořádně promíchejte a dejte do lednice marinovat minimálně přes noc, ideálně 24 hodin
Postup (2.den):
  • Cibuli nasekejte najemno a dejte na rozpálenou pánev orestovat s trochou oleje do zlatova. Můžete ji taky najemno nasekat v mixéru
  • Na pánev dejte maso s kořením a osmahněte
  • Přidejte trochu vody a nechte dusit na pomalém ohni, dokud maso nebude měkké a sousedi se nezačnou ptát, co že to u vás tak nádherně voní :-)
Tip: Vindaloo chutná ještě lépe na druhý den, tak jej nechte hezky odležet... Podávejte s rýží basmati nebo indickými plackami

Okomentovat

1 Komentáře

Unknown píše…
Těch receptů na Vindaloo je opravdu nepřeberné množství a někdy se opravdu velmi liší k koření. ve většině receptech bývá ještě kardamon a koriandr, někdy i piskavice a černé hořčičné semínko, jinde zase je hlavním kořením fenykl. Takže "pravé vindaloo" asi neexistuje