Indie - 26.3.2012 (po)

Po snídani jdeme na autobus a přesouváme se přes Margaon do Palolem, což je jedna z nejjižnějších pláží v Goa. Cesta trvá asi dvě hodiny, během kterých se dostáváme o cca 40 km jižněji... Rychlost zdejších autobusů vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Je v nich vedro, jsou pomalé, zato směšně levné a relativně spolehlivé. Člověk se tady potká s tím pravým indickým folklórem, lidé sebou přepravují nejrůznější zboží, nezřídka i menší živé zvířata, jako slepice. Je to docela pochopitelné, kvalita masa na tržištích je velmi pochybná, nemají žádné chladicí boxy, maso tam leží na pultech ve třicetistupňových vedrech celý den, tak je mnohem výhodnější koupit ještě živé zvíře a "rozbourat" ho až doma.
Příjezd na Palolem byl šok hlavně pro mě. Je to krásná pláž lemovaná palmami, kdysi, když ji objevili hippies, to musel být opravdový ráj na zemi. Jenomže kamkoliv se ctili hippies, je následovaly charterové lety a davy turistů. To samozřejmě způsobí masivní development a přeměna prostředí tak, aby vytáhli z turistů co nejvíce peněz. A aby se jim co nejvíce zalíbili, začnou zde vyrůstat hotely se vším komfortem, italské restaurace a ceny letí raketové nahoru. Ráj na zemi se začne postupně vytrácet. Bohužel stejný osud potkal i Palolem.
To neznamená, že pláž není stále hezká, ale je tu draho a člověk si už ani nepřipadá jako v Indii, ale někde ve Středomoří. Je to škoda.
Ubytování nacházíme na pláži v jednoduchých chatkách za 500 Rs. Je potřeba říct, že jsme museli hledat trochu déle, byly místa, kde chtěli až 1500-2000 Rs za velmi podobné ubytování! A jsou tak zhýčkaní, že ani nejsou ochotni smlouvat.
Po zbytek dne se jen tak válíme na pláži a relaxujeme.
Večer jdeme na večeři do města, tedy, spíš na hlavní ulici... Jedna babka tady sedí u silnice, má velkou pánev a dělá na ní smažené dobroty, jako samosy, pakory a chilli nebo brambory obalované v těstíčku. Jako by svým stylem businessu do této oblasti ani nepatřila. Ale tvoří se u ní docela slušná fronta a jde to na odbyt. Taky jsme si u ní dali deset pakor a čtyři chilli papričky za 20 Rs. Tohle pro mě představuje tu pravou Indii.
K večeři máme kuřecí steak v marinádě cafreal a krevety v masala omáčce.

Okomentovat

0 Komentáře