Kapr na černo

Ryby měly na našem jídelníčku vždy významné postavení. V Čechách byly jezera, řeky a potoky bohaté na ryby již v dobách kronikáře Kosmy.
Výrazněji se kapr na vánočním stole objevuje znovu od poloviny 19. století, byť v jiné úpravě, než dnes, a to hlavně na modro nebo na černo. V české kuchařce je recept na smaženého kapra s bramborovým salátem zapsán až v roce 1924 a jako štědrovečerní menu bylo toto jídlo všeobecně přijato v českých domácnostech dokonce až o čtvrt století později.
Dnes si připravíme původní staročeský recept kapra na černo.

Ingredience:
  • 1 kapr
  • 100 g másla
  • 2 cibule na plátky
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 kořen petržele - vše nakrájet na drobné kostky
  • 200 ml černého piva
  • 3 kostky cukru
  • 3 plátky citrónu
  • 1 bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • špetka tymiánu
  • 3 lžíce nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce rybízové a šípkové zavařeniny, lze použít i švestková povidla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce vlašských jader
Postup:

  • Na másle osmahněte cibuli a zeleninu.
  • Zalijte pivem a malou sklenicí vody
  • Přidejte cukr, citronové plátky, koření, perník a zavařeninu a zvolna vařte dvě hodiny
  • Do omáčky přidejte lžíci rumu, rozinky a jádra vlašských ořechů
  • Omáčku nechte 24 hodin odležet
  • Kapra vykuchejte a nafiletujte, podkovy mají dost kostí, filety se hodí lépe a nemusíte se bát, že vám zaskočí kost
  • Vložte kapra do hrnce a prohřejte s omáčkou po dobu asi 20 minut
  • Jako příloha se tradičně podával knedlík, ale já osobně dávám přednost vařeným bramborám



Okomentovat

0 Komentáře