Knedlíčky jsou bez vajec a bez mléka.
Ingredience (pro 6-8 porcí)
- 1kg hovězí kližky, nakrájené na kostky
- 3 lžíce hladké mouky
- olivový olej
- 3 červené cibule, nakrájené na kostičky
- 50g pancetty nebo dobré slaniny, nakrájené na kostičky
- 3 stvoly řapíkatého celeru, nasekané
- 2 pastináky a 2 mrkve, nakrájené na tenké kolečka
- čerstvý rozmarýn, menší hrst
- 1,3l černého piva
- 4 brambory, nakrájené na větší kousky
- mořská sůl a čerstvě pomletý pepř
- 225g hladké mouky (2 hrnky)
- 115g másla
- lžička prásku do pečiva
- sůl, pepř
- 2 větvičky rozmarýnu, jemně nasekané
- vysušte, osolte a opepřete maso, poprašte moukou
- do velkého hrnce nalejte olivový olej a v několika dávkách osmažte zprudka maso ze všech stran, aby se zatáhlo a nepustilo šťávu
- zmírněte oheň, vyndejte z hrnce maso, dejte do něj cibuli a slaninu a osmažte, až cibule zesklovatí a slanina se hezky opeče
- do hrnce přidejte celer a rozmarýn a nechte chvilku opékat
- přilejte pivo a doplňte cca 0,5l vody
- přisypte pastinák, mrkev a brambory
- přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte hodinu a půl dusit pod pokličkou
- přísady na knedlíčky smíchejte a dobře prohněťte. Musí vzniknout směs podobná drobence
- pak přilejte tolik vody, aby vzniklo nelepivé těsto
- uválejte knedlíčky velikosti pingpongového míčku. během vaření zdvojnásobí svůj objem
- zhruba půl hodiny před dovařením masa (celková doba dušení by měla být cca 2 hodiny) vhoďte knedlíčky do hrnce. Musí být ponořené ve šťávě
2 Komentáře
Pro fanousky prave Jamieho Olivera mohu doporucit ceske fan stranky: www.e-jamie.eu
http://www.youtube.com/watch?v=aVXeDiGmEhM