Chleba je velikosti většího talíře a porce je tak pro 3-4 osoby.
Ingredience na těsto:
- 1 sáček sušených kvasnic
- 175 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru
- 250g (2 hrnky) hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 1 vejce, rozšlehaný bílek
- Hrst sezamových semínek
- 1 cibule, nakrájená najemno
- Hrst nasekané celerové nati
- 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
- Hrst nasekané plocholisté petrželky
- 1 lžička drceného koriandru
- 500g mletého hovězího masa (nasekaná svíčková bude mnohem lepší, ale taky dražší)
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Předehřejte troubu na 180°C
- Do vlažné vody nasypejte droždí a přidejte 1/2 lžičky cukru. Promíchejte a nechte pár minut odstát
- V misce promíchejte mouku, sůl a kmín. Přidejte vodu s aktivovanými kvasnicemi a vytvarujte do těstové hmoty
- Na pomoučněné desce těsto hněťte po dobu 10 minut
- Těsto dejte na 30 minut do mísy, přikryjte utěrkou a v teplém prostředí nechte vykynout na dvojnásobný objem (třeba v troubě zahřáté na 30-40°C)
- Mezitím si připravte náplň. Smíchejte hovězí maso s cibulí, celerem, tymiánem, petrželkou a koriandrem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na dvě stejné části a vyválejte na dvě tenké placky velikosti většího talíře
- Jednu z placek položte na pomoučněný pečící plech a naklaďte na ni vrstvu masové směsi tak, aby po okrajích zůstal prostor cca 2 cm široký
- Okraj placky potřete vodou
- Položte navrch druhou placku a prsty jemně utěsněte po okrajích, aby během pečení nevytékala štáva
- Povrch potřete rozšlehaným bílkem a posypte notnou dávkou sezamových semínek
- Dejte pekáč do trouby a při 180°C pečte cca 30 minut, nebo až povrch zezlátne
0 Komentáře