Medfouna (marocký chleba plněný mletým masem a bylinkami)

Medfouna je marocký recept na chleba plněný směsí hovězího masa a nejrůznějších bylinek. Připravit si svůj vlastní chleba je zážitek a současně příjemná pracovní terapie. Voňavý a dozlatova opečený chleba s křupavou kůrkou je skvělou odměnou. Recept pochází od Simona Kinga a Davida Myerse z pořadu Gurmáni na cestách.



Chleba je velikosti většího talíře a porce je tak pro 3-4 osoby.

Ingredience na těsto:

  • 1 sáček sušených kvasnic
  • 175 ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 250g (2 hrnky) hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 vejce, rozšlehaný bílek
  • Hrst sezamových semínek
Ingredience na náplň:
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • Hrst nasekané celerové nati
  • 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
  • Hrst nasekané plocholisté petrželky
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 500g mletého hovězího masa (nasekaná svíčková bude mnohem lepší, ale taky dražší)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
  • Předehřejte troubu na 180°C
  • Do vlažné vody nasypejte droždí a přidejte 1/2 lžičky cukru. Promíchejte a nechte pár minut odstát
  • V misce promíchejte mouku, sůl a kmín. Přidejte vodu s aktivovanými kvasnicemi a vytvarujte do těstové hmoty
  • Na pomoučněné desce těsto hněťte po dobu 10 minut
  • Těsto dejte na 30 minut do mísy, přikryjte utěrkou a v teplém prostředí nechte vykynout na dvojnásobný objem (třeba v troubě zahřáté na 30-40°C)
  • Mezitím si připravte náplň. Smíchejte hovězí maso s cibulí, celerem, tymiánem, petrželkou a koriandrem. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na dvě stejné části a vyválejte na dvě tenké placky velikosti většího talíře
  • Jednu z placek položte na pomoučněný pečící plech a naklaďte na ni vrstvu masové směsi tak, aby po okrajích zůstal prostor cca 2 cm široký
  • Okraj placky potřete vodou
  • Položte navrch druhou placku a prsty jemně utěsněte po okrajích, aby během pečení nevytékala štáva
  • Povrch potřete rozšlehaným bílkem a posypte notnou dávkou sezamových semínek
  • Dejte pekáč do trouby a při 180°C pečte cca 30 minut, nebo až povrch zezlátne

Okomentovat

0 Komentáře