Úžasné pečené jehněčí s rozmarýnem a mátou


Tento recept na neuvěřitelně dobré pečené jehněčí je jednoduchý na přípravu, minimální množství ingrediencí nechává vyniknout skvělé chuti masa. Tajemství úspěchu spočívá v pomalém pečení při nízké teplotě a výsledná textura masa je tak jemná, že se do něj vidlička noří jako do másla. Recept byl inspirován Jamie Oliverem.


Ingredience
  • 1kg jehněčího masa. Může být kýta nebo ramínko (shoulder of lamb). To se dá koupit v Albertu, jedná se o novozélandské jehněčí za cenu 250 Kč/kg
  • 1 hlava česneku, olupaného
  • dvě větvičky rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • oloupané brambory
  • mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/4 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • hrst čerstvé máty
Rozpalte troubu na 150°C. Z jehněčího ostrým nožem odstraňte tučné kousky.
Dno pekáče vytřete olivovým olejem a položte na něj jehněčí maso. Potřete jej olejem i z horní strany, položte na něj celý česnek, větvičku nebo dvě rozmarýnu a posypte solí a čerstvě namletým pepřem.
Pekáč zakryjte alobalovou fólií nebo druhým pekáčem. Pečte minimálně tři hodiny, každou půlhodinu maso zkontrolujte, a polejte vypečenou šťávou, pokud se začne připékat, dolejte do pekáče trochu vody. Maso by mělo být tak měkké, že vlákna od sebe oddělíte dvěma vidličkama.

Když je jehněčí skoro hotovo, dejte vařit brambory a mrkev. Připravte si vývar.
Nakonec je na řadě omáčka. Když je maso hotovo, zabalte jej do alobalu, snižte v troubě teplotu na 75°C a nechte jej trochu odpočinout. Z pekáče odstraňte česnek a rozmarýn, dejte jej na sporák, do vypečené šťávy přidejte vývar a mouku na zahuštění. Trochu povařte. Vznikne tak jednoduchá skvělá omáčka k masu.
Servírujte z trochou čerstvého rozmarýnu a máty.
Absolutní delikatesa!
Původní recept je zde: http://www.jamieoliver.com/recipes/lamb-recipes/incredible-roasted-shoulder-of-lamb-with

Okomentovat

0 Komentáře