Hruškový tarte tatin

Koláč tarte tatin je klasický francouzský recept na sladký dezert (existují i slané varianty), který vznikl náhodou. Poprvé jej připravily dvě svobodné sestry Tatinovy v oblasti údolí Loiry. Měly plnou hospodu hostů a jedna ze sester v rychlosti omylem naskládala oloupaná jablka, máslo a cukr na dno formy a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, dala těsto nahoru již dusících se jablek a tak vznikl světoznámý koláč. Říká se mu taky "koláč naruby", protože je těsto nahoře a po pečení se musí převrátit vzhůru nohama. Zní to divně, ale výsledek je velice chutný.

Těsto - Pate brisée sucrée
Jako těsto se může použít listové, ale je lepší si vyrobit vlastní, je to jednoduché a když tam kápnete kapku nějakého brandy nebo koňaku, i mnohem lepší!

Ingredience (na 20cm-30cm koláč - jedna vrstva)
  • 150g polohrubé mouky
  • 100g másla
  • 2 žloutky
  • 50g práškového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce brandy
Do mísy nakrájejte máslo na malé kousky, přidejte žloutky a cukr a dobře promíchejte. Pak vmíchejte mouku a sůl. Až bude mít těsto dobrou rovnoměrnou konzistenci, přidejte brandy a trochu vody, aby bylo těsto vlhké. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do ledničky odpočinout.

Koláč tarte tatin
Ingredience
  • 225 g těsta
  • 8-10 hrušek, oloupané a nakrájené na čtvrtky, zbavené jadřince
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 120 g másla, nakrájeného na kousky
  • 120 g krystalového jemného cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
Hrušky zakapejte citronovou šťávou. V hluboké pánvi, která může jít do trouby, rozehřejte máslo s cukrem a skořicí, aby vzniknul karamel. Až bude cukr rozpuštěný a bude mít krásnou zlatavou barvu (cca 8 minut), sundejte pánev z ohně a na dno naskládejte velmi natěsno hrušky.
Pánev vraťte na oheň, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit, až hrušky změknou. Sundejte pánev z ohně a nechte trochu vychladnout.

Předehřejte troubu na 230°C. Mně tato teplota připadla moc vysoká a způsobila připalování karamelu, proto jsem ji snížil na 180°C.
Těsto položte na hrušky a okraje zatlačte dovnitř. Dejte pánev do trouby a pečte cca 30 minut.
Pak nechte pánev vychladnout a jedním švihem ji obraťte vzůru nohama a obsah vyklopte ven. Pokud máte nepřilnavý povrch, půjde vše hladce. Pozor na popáleniny karamelem!

Et voilá - slavný koláč je na světě!

Okomentovat

6 Komentáře

Pája píše…
Až přijde čas na francouzský moučník, tak upeču toto. A už teď se na to těším.
Anonymní píše…
Tak dnes dělám tento koláč. Akorát to těsto se mi protrhlo jak jsem ho dávala na ty hrušky takže příště musím zvolit jinou taktiku:)
Anonymní píše…
Můžete mi poradit jak se vyvarovat toho aby se vám těsto netrhalo?
Děkuji
Tomas píše…
Těsto je velmi jemné, taky jsem měl ten problém, ale vyřešil jsem to tak, že jsem při válení použil hodně mouky na podložku i na váleček, a pak jsem jej opatrně podebral... tam kde se to odtrhlo jsem to amatérsky dolepil... ty dlouhé hodiny v modelářském kroužku se nakonec hodily :)
Anonymní píše…
Tím že přisypáváte mouku,tak se to trhá.Já bych radši volila mouku hladkou,těsto bývá jakoby vláčnější a nedělí se tak...hlavně je pořád aktuální,mouku prosívat,líp se zpracovává,je nakypřenější
Anonymní píše…
Díky za tip, včera jsem to zkusil s hladkou moukou a výsledek je opravdu mnohem lepší.