Koláč tarte tatin je klasický francouzský recept na sladký dezert (existují i slané varianty), který vznikl náhodou. Poprvé jej připravily dvě svobodné sestry Tatinovy v oblasti údolí Loiry. Měly plnou hospodu hostů a jedna ze sester v rychlosti omylem naskládala oloupaná jablka, máslo a cukr na dno formy a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, dala těsto nahoru již dusících se jablek a tak vznikl světoznámý koláč. Říká se mu taky "koláč naruby", protože je těsto nahoře a po pečení se musí převrátit vzhůru nohama. Zní to divně, ale výsledek je velice chutný.
Těsto - Pate brisée sucrée

Jako těsto se může použít listové, ale je lepší si vyrobit vlastní, je to jednoduché a když tam kápnete kapku nějakého brandy nebo koňaku, i mnohem lepší!
Ingredience (na 20cm-30cm koláč - jedna vrstva)
- 150g polohrubé mouky
- 100g másla
- 2 žloutky
- 50g práškového cukru
- špetka soli
- 1 lžíce brandy
Do mísy nakrájejte máslo na malé kousky, přidejte žloutky a cukr a dobře promíchejte. Pak vmíchejte mouku a sůl. Až bude mít těsto dobrou rovnoměrnou konzistenci, přidejte brandy a trochu vody, aby bylo těsto vlhké. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do ledničky odpočinout.
Koláč tarte tatin
Ingredience
- 225 g těsta
- 8-10 hrušek, oloupané a nakrájené na čtvrtky, zbavené jadřince
- citronová šťáva z jednoho citronu
- 120 g másla, nakrájeného na kousky
- 120 g krystalového jemného cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Hrušky zakapejte citronovou šťávou. V hluboké pánvi, která může jít do trouby, rozehřejte máslo s cukrem a skořicí, aby vzniknul karamel. Až bude cukr rozpuštěný a bude mít krásnou zlatavou barvu (cca 8 minut), sundejte pánev z ohně a na dno naskládejte velmi natěsno hrušky.
Pánev vraťte na oheň, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit, až hrušky změknou. Sundejte pánev z ohně a nechte trochu vychladnout.

Předehřejte troubu na 230°C. Mně tato teplota připadla moc vysoká a způsobila připalování karamelu, proto jsem ji snížil na 180°C.
Těsto položte na hrušky a okraje zatlačte dovnitř. Dejte pánev do trouby a pečte cca 30 minut.
Pak nechte pánev vychladnout a jedním švihem ji obraťte vzůru nohama a obsah vyklopte ven. Pokud máte nepřilnavý povrch, půjde vše hladce. Pozor na popáleniny karamelem!
Et voilá - slavný koláč je na světě!
6 Komentáře
Děkuji