Thajské rýžové nudle

Asijská kuchyně je vynikající, je škoda, že ji u nás moc nedostanete. Přesněji řečeno "čínské restaurace" všude vyrostly jako houby po dešti, ale to co se tam podává nemá s čínskou kuchyní mnoho společného. Řekne vám to každý, kdo byl v Číně. Univerzální hnědá omáčka, všechny jídla chutnají stejně a nekvalitní maso, zmražená zelenina, které jsou bez chutě, dohánějí velkým množstvím glutamátu. Hrůza.
Lepší než čínská je ale thajská kuchyně, která jako hlavní ingredience používá kokosové mléko a citronovou trávu.

Tento recept neobsahuje ani jednu z těchto ingrediencí, ale je vynikající. Vše je z čerstvých surovin, bez chemie a chutná to skvěle. Jako hlavní ingredience jsou rýžové nudle, které dnes už dostanete v každém supermarketu.
Nákupní seznam:
  • 150g rýžových nudlí
  • 300g vykostěných kuřecích stehenních řízků
  • dvě hrsti středně velkých předvařených krevet, bez skořápky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/4 hrnku rybí omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička (dvě, tři - podle chuti) chilli nebo cayennského pepře
  • 250g zelených fazolových lusků
  • 3 velké cibule nakrájené na proužky (ne kolečka)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 4 lžíce nasekaných arašídů (pokud jsou slané, propláchněte je ve vodě)
  • směs bylinek - thajská bazalka a koriandr, je k dostání v hypernově
Postup:
1. rýžové nudle ponořte do vody a nechte cca 30 minut odstát, až změknou
2. nakrájejte kuře na nudličky, překrojte krevety podél napůl
3. připravte si omáčku: smíchejte vodu, rybí omáčku, cukr, limetkovou šťávu, papriku a chilli. Rozmíchejte, aby se cukr rozpustil. Rybí omáčka sama o sobě je ten největší hnus, raději ji samotnou neochutnávejte. Po smíchání s cukrem a limetkama to není tak zlé
4. Zelené fazolky dejte do osolené vody a povařte cca 10 minut, aby změkly
5. Rozpalte olej na wok pánvi a zlehka osmahněte česnek, aby byl světle hnědý
6. Zvyšte teplotu, dejte na pánev kuře a ze všech stran osmahněte
7. Dejte kuře na stranu pánve a na druhou polovinu rozklepněte vejce. Rychle jej rozmíchejte a pak jej promíchejte z kuřetem
8. Dejte na pánev nudle, krevety, připravenou omáčku a tři lžíce arašídů. Vařte 3-5 minut, až nudle absorbují většinu šťávy
9. V dalším kroku přidejte nakrájenou cibuli a zelené fazolky, směs thajské bazalky a koriandru a opět chvilku vařte, až cibule zesklovatí
10. Nakonec dozdobte zbytkem zelených fazolek a arašídů.


V čínské restauraci, kam občas chodíme na obědy, by vám nejdříve popřáli "doblou chuť" a pak se s vámi rozloučili slovy "dneska hezky, nasláno!"

Okomentovat

0 Komentáře