Salát z belgické čekanky a avokáda

Asi si budete říkat, že jsem se zbláznil, že si dělám salát. Člověk by ale jednou týdně měl vypustit maso a dávat si jen vegetariánské jídla. Umožní to dobré pročištění organizmu. Na to je výborná čekanka, protože napomáhá odstraňování toxinů z trávícího traktu. Pokud jste ale stejně znechuceni saláty, které se servírují v běžných restauracích, typu nakrájené rajčata a okurky zasypané sýrem a zalité majonézou, zkuste tento zajímavý recept.

Jako základ použijeme belgické čekanky. Čekanka, respektive čekankové puky jsou jednou z potravin, která je typická pro Belgii. Připravuje se na stovky způsobů, ať už čerstvá, jako salát nebo i vařená.

Byla prý objevena náhodou, v roce 1830. Farmář Jan Lammers, nechal ve sklepě kořen čekanky a jaké bylo jeho překvapení, když ho po několika týdnech našel obalený čerstvými listy. V rušné revoluční době a navíc v období, kdy se neurodila řepa, se čekanka stala oblíbeným jídlem vesničanů. A časem se stala i vyhledávanou pochoutkou a vývozním artiklem.

Když si kupujete čekankové puky, podívejte se dobře, jak jsou uskladněné. Musí být v chladnu (ale ne v mrazu!) a hlavně ve tmě. Na světle totiž listy hořknou a nejsou pak dobré. U nás prodávané čekanky jsou mnohdy dovezené právě z Belgie, ale ačkoli během cesty byly zabalené ve tmavém papíru, tady se v obchodě rozbalí, a to jim škodí.Vždy si vyberte čekanku, která má světle žluté konce listů, listy jsou tvrdé a celý puk je pěkně uzavřený. Listy budou pěkně křupavé a chuť jemná.

Budeme potřebovat:
  • 2 čekankové puky
  • 1 avokádo
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 100g sýru typu ementál
  • 4 lžíce bílého sladkého jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje (extra panenský)
Z čekanky odkrojte konec asi 1 cm u kořene. To je velmi hořká část. Pokud chcete sladší salát, můžete vyhodit i srdce, ale při použití dresingu to nebude nutné. Čekanku rozkrájejte na malé nudličky.
Avokádo nakrájejte na malé kostičky a vlašské ořechy nasekejte na hrubo.

Do mísy nasypejte čekanku, avokádo, ořechy a nastrouhaný sýr.

Připravte si dresing, smíchejte dohromady jogurt, hořčici a olivový olej. Vše rozmíchejte, až dostanete homogenní směs, kterou přelijete salát.

Já jsem si to ještě ozdobil cherry rajčátkama, aby to dobře vypadalo, ale vy to nedělejte :). Rajčata přebijou jemnou chuť salátu. Dejte to na pár minut do lednice a budete mít skvělé letní osvěžující jídlo.

Okomentovat

0 Komentáře