Jako základ použijeme belgické čekanky. Čekanka, respektive čekankové puky jsou jednou z potravin, která je typická pro Belgii. Připravuje se na stovky způsobů, ať už čerstvá, jako salát nebo i vařená.
Byla prý objevena náhodou, v roce 1830. Farmář Jan Lammers, nechal ve sklepě kořen čekanky a jaké bylo jeho překvapení, když ho po několika týdnech našel obalený čerstvými listy. V rušné revoluční době a navíc v období, kdy se neurodila řepa, se čekanka stala oblíbeným jídlem vesničanů. A časem se stala i vyhledávanou pochoutkou a vývozním artiklem.
Když si kupujete čekankové puky, podívejte se dobře, jak jsou uskladněné. Musí být v chladnu (ale ne v mrazu!) a hlavně ve tmě. Na světle totiž listy hořknou a nejsou pak dobré. U nás prodávané čekanky jsou mnohdy dovezené právě z Belgie, ale ačkoli během cesty byly zabalené ve tmavém papíru, tady se v obchodě rozbalí, a to jim škodí.Vždy si vyberte čekanku, která má světle žluté konce listů, listy jsou tvrdé a celý puk je pěkně uzavřený. Listy budou pěkně křupavé a chuť jemná.
Budeme potřebovat:
- 2 čekankové puky
- 1 avokádo
- hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 100g sýru typu ementál
- 4 lžíce bílého sladkého jogurtu
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce olivového oleje (extra panenský)


0 Komentáře