Chana masala

Vegetariánské jídlo nemusí být nutně smažený květák, smažený sýr nebo nějaké nudné saláty. Tento recept je důkazem, že i bezmasé jídlo může mít vynikající chuť.

V Indii se cizrna (chana neboli římský hrách) používá velice hojně ve vegetariánských jídlech. Většinou ve formě různých curry omáček, společně s bramborama, květákem nebo brokolicí.

Cizrna se u nás dostane v různých supermarketech, nebo ve specializovaných arabských obchodech, kde bývá levnější a větší.

Cizrnu je nejprve potřeba nechat přes noc ve vodě. Zdvojnásobí svůj objem a změkne.


Co budeme potřebovat:
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce drceného koriandru
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 lžička cayenského pepře nebo chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • 1 hrnek vody
  • cizrna, 4-5 hrstí
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky soli
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 čerstvá nasekaná chilli paprička
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného zázvoru
  • 3/4 brokolice nebo květáku
  • Několik brambor, mírně předvařených ve slupce a nakrájených na malé kousky
Postup:
  1. Ve větším hrnci rozpalte olej
  2. Přidejte cibuli a česnek a na středním plameni nechte orestovat, až mají lehce hnědou barvu
  3. Zmírněte oheň
  4. Přidejte koření: koriandr, kmín (drcený), chilli a kurkumu
  5. Promíchejte několik vteřin
  6. Přidejte rajčata (větší kousky předtím nasekejte) a chvilku promíchávejte
  7. Přidejte cizrnu a hrnek vody (ať se vytvoří lehce tekutá omáčka) a promíchejte
  8. Přidejte zbytek koření: celý kmín, sladkou papriku, garam masala, sůl a citronovou šťávu
  9. Přidejte nasekané brambory a brokolici (květák). Brambory můžou být i trochu předvařené, bude to rychlejší
  10. Na mírném ohni vařte pod pokličkou cca 10-15 minut za občasného promíchávání, až jsou brambory a brokolice měkké
  11. Odkryjte pokličku, přidejte čerstvou chilli papričku a zázvor
  12. Vařte dalších pár minut, až omáčka zhoustne

Okomentovat

2 Komentáře

Kateřina píše…
nemáš ještě na ochutnání??? to obych si dala moc ráda, ted ochutnala to.
Anonymní píše…
Včera jsem si uvařila a moc pochutnala. Přítel když ochutnal tak mu skoro vytekly oči:-) Děkuji za recept