V Indii se cizrna (chana neboli římský hrách) používá velice hojně ve vegetariánských jídlech. Většinou ve formě různých curry omáček, společně s bramborama, květákem nebo brokolicí.
Cizrna se u nás dostane v různých supermarketech, nebo ve specializovaných arabských obchodech, kde bývá levnější a větší.
Cizrnu je nejprve potřeba nechat přes noc ve vodě. Zdvojnásobí svůj objem a změkne.
Co budeme potřebovat:
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce drceného koriandru
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- 1 lžička cayenského pepře nebo chilli
- 1 lžička kurkumy
- 1 plechovka nakládaných rajčat
- 1 hrnek vody
- cizrna, 4-5 hrstí
- 2 lžičky celého římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky soli
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 čerstvá nasekaná chilli paprička
- 2 lžičky čerstvého nasekaného zázvoru
- 3/4 brokolice nebo květáku
- Několik brambor, mírně předvařených ve slupce a nakrájených na malé kousky
- Ve větším hrnci rozpalte olej
- Přidejte cibuli a česnek a na středním plameni nechte orestovat, až mají lehce hnědou barvu
- Zmírněte oheň
- Přidejte koření: koriandr, kmín (drcený), chilli a kurkumu
- Promíchejte několik vteřin
- Přidejte rajčata (větší kousky předtím nasekejte) a chvilku promíchávejte
- Přidejte cizrnu a hrnek vody (ať se vytvoří lehce tekutá omáčka) a promíchejte
- Přidejte zbytek koření: celý kmín, sladkou papriku, garam masala, sůl a citronovou šťávu
- Přidejte nasekané brambory a brokolici (květák). Brambory můžou být i trochu předvařené, bude to rychlejší
- Na mírném ohni vařte pod pokličkou cca 10-15 minut za občasného promíchávání, až jsou brambory a brokolice měkké
- Odkryjte pokličku, přidejte čerstvou chilli papričku a zázvor
- Vařte dalších pár minut, až omáčka zhoustne
2 Komentáře