Amur zapečený s rajčaty, sýrem a červeným vínem

V obchodě jsem narazil na čerstvé filety z amura. Nikdy předtím jsem to nejedl, a na internetu jsem si našel, že jeho maso je docela dobré, navzdory nízké ceně. 260g filet vyšel na cca 50 Kč, tak jsem se rozhodl trošku zaimprovizovat.

Nákup:
  • filet z amura, nebo jiné sladkovodní ryby
  • 1 velké rajče
  • plnotučný sýr, já jsem použil uzený radamer. Důležité je, aby se dobře tavil, takže by měl mít alespoň 45% tuku v sušině. 30% eidam nemá výraznou chuť a když se rozpustí, vytvoří gumu, takže není pro zapékání vhodný
  • koření na ryby
  • koření piri-piri, když nemáte, tak nějaké chilli
  • sůl
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 dcl červeného vína
  • hrst nasekaných zelených nebo černých oliv


Postup:
  1. Filet zakápněte citronovou šťávou, osolte a nechte 20 minut odležet. Citron z něj vytáhne rybí pachuť
  2. Rybu položte do zapékací misky, posypte směsí koření na ryby a piri-piri a posypte jehličím rozmarýnu po celé ploše
  3. Shora filet obložte vrstvou na jemné kolečka nakrájeného rajčete a tenkých plátků sýra
  4. Do misky nasypejte olivy a podlejte červeným vínem
  5. V horkovzdušné troubě rozpálené na 225°C pečte tak dlouho, až se sýr rozpustí a začne se jemně připékat
Na to, že jsem jen tak zaexperimentoval s přisadami, které jsem měl zrovna po ruce, byl výsledek naprosto vynikající.

Okomentovat

0 Komentáře