Duck reloaded

Předchozí pokus o kachnu mě nadchl, člověk pořád jí jenom to samé - kuřecí nebo vepřové, občas hovězí, ale specifická vůně a chuť kachního masa, s krásnou křupavou kůrčičkou a jednoduchost přípravy (i když zdlouhavá) mě v poslední době zaujala.
Když se řekne kachna, pravidelným návštěvníkům čínských restaurací se vybaví "M24 - voňavá a křehká kachna", několika málo gurmánům jemné růžové plátky francouzských kachních prsíček na červeném burgundském, ale většina lidí si představí bílé nebo červené zelí a knedlíky.
A já se ptám: "SAKRA, PROČ?!"
Copak existuje jenom jeden způsob přípravy kachního masa? Knedlíky nemám rád, nemají žádnou zajímavou chuť a mají jediný účel - ucpávače břicha.
Zdá se, že česká kuchyně má v tomto velké rezervy. Dnes se pokusíme zbořit tento mýtus a připravit si zajímavou marinádu, která dodá kachně úplně jiný charakter a nádech exotiky, přičemž si zachová svou původní chuť a křupavost...
Budeme dělat kachnu s tikka marinádou a kari rýži jako přílohu. Všechny ingredience se dostanou u nás koupit. Marináda musí být silná, protože kachní maso má velice intenzivní chuť.


Marináda:
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 2,5 cm dlouhý kořen zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • 2 stroužky česneku, nastrouhaného
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 2 čajové lžičky drceného římského kmínu
  • 1 čajová lžička drceného koriandru
  • červené chilli v prášku, množství neomezené, raději více, během pečení ztratí na intenzitě. Já preferuji čerstvé chilli papričky.
  • 1/2 lžičky kurkumy (žlutý prášek, u nás často chybně označovaný jako kari)
  • sůl a pepř k dochucení

Všechny ingredience promíchat a pastou natřít kachnu rozřezanou na 4 části. Nechat den marinovat. Kachnu je dobré na několika místech naříznout a řez taky protřít marinádou, aby lépe pronikla dovnitř.

No a to je vše! Pak už stačí jen kachnu položit na pekáč, podlít 2cm vody, přikrýt jiným pekáčem, zapnout troubu na 150°C a na tři hodiny vypadnout do hospody na pivo.

Po návratu z hospody se ještě odkryje horní pekáč a na další půl hodiny se nechá dopéct kůrčička. Rýže je jednoduchá - basmati rýže se během vaření promíchá s libovolným curry kořením. Přizdobit se to může libovolnou čerstvou zeleninou...

No není toto zajímavější možnost, jak připravit kachnu?

V příštím pokračování si zboříme další mýtus - vepřo-knedlo-zelo bez knedlíků a bez zelí :-).

Dobrou chuť!

Okomentovat

0 Komentáře